Vanaf groep 8 ben ik al bezig met het schrijven van een zesdelige fantasy science fiction boekenreeks – De Legendes van Pendar. Het is ooit begonnen als één boek wat ik voor mijn dyslectische broertje schreef, omdat ik hem net zo enthousiast wilde maken over lezen als dat ik dat was en ben.
Dit ene boek is geëscaleerd tot een zesdelige serie voor jong volwassenen, die ik nu opnieuw uitgeef als hardcover-trilogie. Ik heb er namelijk altijd van gedroomd dat er een echte edelsteen op de rug van mijn boeken zou zitten en dat is tegenwoordig mogelijk!
Ik was niet de enige die behoefte had aan een nieuwe kaft. Bookstamel benoemt dit ook in haar recensie van de eerste editie van De Legendes van Pendar.
Bookstamel over de oude editie: “De cover spreekt me niet aan. Als ik het boek in de winkel had zien liggen, was ik er zo voorbij gelopen. Maar ik leerde de boekenreeks kennen op Instagram en werd nieuwsgierig. Na het lezen zou ik nog steeds aanraden om de kaft bij een herdruk te veranderen, want het doet afbreuk aan het verhaal.”
Hoog tijd voor een update van de kaften dus! Bookstamel was namelijk wel enthousiast over de inhoud.
“De eerste edelsteen krijgt van mij een 8. Het leest heerlijk en voor fantasy zit je bij deze auteur helemaal goed. Het boek is spannend en meeslepend van begin tot het eind. De hoofdpersonages Jake en Juul zitten ontzettend goed in elkaar. Welke boekenwurm houdt er niet van een magische wereld waarin boeken tot leven komen?”
Hoe ben je op de titel gekomen van het boek?
In een interview met Qreative Minds uit 2018 vertel ik meer over het ontstaan van De Legendes van Pendar. Ik laat weten: “Het magische boek wat Jake en Juul door hun avontuur begeleidt, heet De Legendes van Pendar. Dit boek is vernoemd naar zijn origine, namelijk de magische dimensie die Pendar heet.
Verder vond ik Pendragon altijd al een gave achternaam (naar verhalen over Koning Arthur en Merlijn) en daar heb ik Pendar van afgeleid. Ik wilde dat het stoer en magisch tegelijk zou klinken.”
Wat was mijn werkwijze voor Pendar 1?
Ik vertelde ook aan Qreative Minds dat mijn werkwijze in 2018 van dag op dag kon verschillen. “Vaak begin ik met een vreemde droom of een tof idee en dat speelt zich dan als een film af in mijn hoofd. Het schrijven gaat daardoor vanzelf. Achteraf moet ik dan nog behoorlijk wat aanpassingen doen om alles te laten kloppen.”
Lees verder in het interview met Qreative Minds voor antwoorde op vragen, zoals:
- Hoe is het om als inds 2008 te schrijven aan een boekenreeks?
- Als jij een personage in een boek was, hoe zou je jezelf dan omschrijven qua uiterlijk en innerlijk?
- Als geld geen rol speelde, wat zou je dan nog eens willen doen?
- Waarvoor mag iemand jou midden in de nacht wakker maken? (Spoiler: het antwoord is voedsel of boekinspiratie)
- Op welke plek/locatie schrijf jij het liefst?
- Welke vragen zou jij willen stellen aan een beroemde auteur?
Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?
Zoals ik in 2020 tijdens een interview met de Heemstedse Courant vertelde: “In 2008 had ik een vreemde droom over een bibliotheek die kon bestaan onder water. Deze droom bleef in mijn hoofd rondspoken tot ik het op papier kon zetten. Veel van mijn inspiratie kom van de rommelzolder bij mijn grootouders in Heemstede vandaan. Tussen al die unieke vondsten kom ik altijd tot rust.”
“Mijn grootouders hebben het schrijven altijd gestimuleerd. Vroeger mocht ik korte verhaaltjes schrijven op de typemachine en kreeg ik zelfs mijn eigen floppydisk. Ook toen ik ouder werd hebben ze me aangemoedigd om uitgeverijen te benaderen. Inmiddels doe ik bijna alles in eigen beheer met veel hulp uit mijn omgeving. Ik sta bijvoorbeeld regelmatig met Annemiek Steur en Claudia Boon op fantasy-evenementen. We blijven elkaar inspireren om nieuwe fantasyboeken te schrijven.”
Daarnaast leest ik natuurlijk ook graag. De Deltora-serie, The Hunger Games en De Grijze Jager hebben bijvoorbeeld veel invloed op mijn schrijven gehad.
Hoeveel is mijn schrijfstijl veranderd sinds 2008?
In datzelfde artikel ui 2020 beschijf ik: “Ik vind mijzelf een creatief persoon en wil daar ook echt iets mee doen, al heb ik die creativiteit niet altijd even serieus genomen. Dat is inmiddels veranderd. Hetzelfde geldt voor mijn werkproces. Vroeger deed ik veel tegelijk (Pendar 1 illustreren, Pendar 2 checken op spelfouten, de verhaallijn van Pendar 3 controleren en Pendar 6 schrijven). Nu probeer ik mijn projecten iets meer af te bakenen en ook gestructureerd te schrijven in plaats van waar ik zin in heb. Iets meer van een pantser naar een plotter, al gaat dat niet vanzelf.”
“Ik ben veel beter gaan schrijven en dat is geweldig om te zien. Ook in het uitwerken van de karakters ben ik beter geworden. Wel heb ik nog steeds moeite met het schrijven van vechtscènes en het bedenken van verrassende plotwendingen. Ik werk ook aan de balans tussen intensiteit, spanning, magie, science fiction en tegelijkertijd een zekere mate van geloofwaardigheid. Dingen moeten binnen de regels die je hebt bedacht namelijk wel kloppen.”
Welke tips kan ik beginnen auteurs geven?
Daar kan ik beter een aparte blog voor schrijven, dus dat ga ik ook zeker doen!