Omdat jij degene bent die je boek geschreven heeft, weet jij er het meest vanaf. Jij weet wat jouw verhaal uniek maakt, waarom het leuk of ontroerend is, en wat je geïnspireerd heeft. Daarom ben jij degene die het beste kan nadenken over de marketing van je boek, zelfs als je nog geen ervaring met boekpromotie hebt. In deze blog geef ik je praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Tip 1: Voorbereidingen treffen
Wat kan en wil je delen over jouw boek?
Als je marketing wil doen voor je verhaal, begin je bij het begin. Kun je al iets delen over de sfeer van je verhaal? Over je personages? De stijl? Een concreet idee? Je genre en perspectief?
Dan pak je door met de titel en (ideeën voor) de kaft. Denk goed na over welke inspiratiebronnen je hebt gebruikt die je kunt inzetten. Zijn er boeken of films die fans van jouw boek geweldig vinden? Denk aan een ‘voor de fans van…’-rubiek. Zijn er illustraties die je al kunt delen?
Wanneer je verhaal zo goed als af is, kun je ook een flaptekst en fragmenten delen. Vergeet je auteursbio niet!
Je zou zelfs een brochure van je boek kunnen maken:
- Wat maakt jouw verhaal uniek?
- Waarom moeten mensen het lezen?
- Hoe voldoet jouw boek aan de verwachtingen van je toekomstige lezers?
- Welke extra waarde voegt jouw verhaal toe? Is het een verhaal dat je opnieuw kunt blijven lezen? Is het iets dat lezers aan het denken zet? Zit er bepaalde representatie in?
- Wat maakt jouw boek beter geschikt voor je doelgroep dan die van een andere auteur?
- Hoe en wanneer kunnen mensen jouw boek laagdrempelig kopen? Welke mogelijkheden hebben ze?
- Benoem belangrijke details van jouw boek, zoals de prijs, het format en het aantal pagina’s
- Voeg een afbeelding toe van je boek en misschien een sfeerbeeld
Als laatste kun je nadenken over je huisstijl. Welke kleuren en lettertypes passen bij jou? Wat wil je uitstralen? Hoe kun je de balans bewaren tussen professioneel, gelikt en herkenbaar versus authentiek en echt. Zelf merk ik dat posts waar iemand zelf ook op staat het beste werken, zeker als je waardevolle informatie deelt die mensen willen opslaan.
Tip 2: Gebruik je bestaande netwerk
Heb je al naamsbekendheid? Top! Helaas is dat voor veel auteurs niet het geval. Daarom moet je beginnen met de naamsbekendheid die je al wel hebt: bij je familie, vrienden, kennissen, buren, sportvereniging en ga zo maar door. Denk ook aan je bereik op social media. Deel informatie over jouw boek in het netwerk dat je al hebt en bouw zo langzaam een netwerk op van mensen die niet alleen interesse in jou hebben, maar ook in je boeken.
Maak maximaal gebruik van gratis social media opties
Doe onderzoek naar waar jouw doelgroep zich bevindt. Is het Instagram, Facebook of toch TikTok? En in welke Facebookgroepen dan? Welke hashtags volgen ze op Instagram? Welke formats zijn populair: reels of carousels? Welke muziek is trending op TikTok? Interacteer met de posts die het binnen jouw doelgroep goed doen en dompel je onder.
Er is tegenwoordig via zoekmachines genoeg informatie te vinden over welke leeftijdsgroepen waar rondhangen. Volg auteurs die je bewondert en auteurs die voor dezelfde doelgroep schrijven als jij. Wat voor soort posts maken zij? Wat valt in de smaak? Kun jij daar een eigen twist aan geven?
Denk aan het delen van informatie over je verhaal, je personages, je wereld, je schrijfproces, vibe-video’s en moodboards. Deel quotes uit je verhaal of quotes over je verhaal. Speel in op speciale dagen (Bookstore Day? Fairy Tale Day?) en relevante trends en hashtags. Laat je inspireren! Steek ook aandacht in je social media biografieën. Zo weten bezoekers meteen wat ze aan je hebben. Daarnaast tellen bio’s ook mee voor je vindbaarheid in zoekmachines.
Supertip: Reageer op en deel de posts die mensen over jouw boeken delen, netjes met de bron erbij.
Je zou zelfs contact kunnen zoeken met organisaties of merken waar je bij zou willen horen. Misschien willen zij wel een partnerschap met je aangaan. Denk hierbij aan bookish items zoals gepersonaliseerde kaarsen of thee, of zelfs aan een hele boekenbox. Je kunt ook een illustrator benaderen om samen aan een artprint te werken.
Tip 3: Begin een nieuwsbrief
Maak gratis een nieuw emailadres aan via jouw favoriete mailprovider en start een nieuwsbrief. Dit kan zo laagdrempelig of intensief zijn als je wilt. Denk aan een maandelijkse mail met updates over je proces en je boeken of een wekelijkse mail waarin je ook andere auteurs en boeken in de spotlight zet. Deel snippets uit je verhalen en geef mensen als eerste de kans op speciale acties of pre-orders. Zorg dat mensen jouw nieuwsbrief niet willen missen, zodat je ze proactief met informatie over je verhalen kunt benaderen.
Tip 4: Benader relevante organisaties
Benader bijvoorbeeld lokale kranten, podcasts, webinars en boekenwinkels met de vraag of je iets over je verhalen mag vertellen. Zoek uit of er organisaties zijn die dezelfde onderwerpen belangrijk vinden als jij.
Bevatten jouw boeken bijvoorbeeld veel representatie? Misschien zijn er lokale stichtingen of bedrijven die dat belangrijk vinden. Gaat het over topsporters? Misschien zijn er sportverenigingen die jouw boek interessant vinden. Gaat het over docenten? Benader dan eens een school. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Een blogtour is ook een goed idee, maar kan prijzig zijn afhankelijk van hoeveel mensen je benadert en of je ze een fysiek exemplaar stuurt of een e-book. E-books schelen in de kosten, maar unboxingvideo’s van fysieke exemplaren doen het natuurlijk goed op de socials.
Tip 5: Maak gebruik van social media advertenties
Advertenties kun je vrij laagdrempelig uitproberen met een klein budget. Je moet er dan wel even induiken hoe dit precies werkt per kanaal. Gelukkig zijn er genoeg YouTube tutorials die je bij de hand nemen. Laat je wederom inspireren door auteurs met een vergelijkbare doelgroep om te zien wat werkt en durf te experimenteren.
Tip 6: Verkoop je boeken op evenementen en beurzen
Ben je een extrovert persoon? Dan is het vast geen probleem voor jou om boekpresentaties te organiseren in boekenwinkels, om evenementen bij te wonen of om een workshop te geven. Misschien lukt het je zelfs wel om bij evenementen aan te sluiten, zoals een Ladies Night bij Pathé.
Ben je iets meer introvert, zoals ik zelf? Dan zal dit een veel grotere uitdaging zijn. Je kunt zo laagdrempelig beginnen als een online boekpresentatie of het thuis uitnodigen van vrienden en kennissen om je release-dag te vieren met een puntje taart. Leuk voor de socials! En misschien verkoop je nog wat 😉 Het helpt om te oefenen met bekenden en voor te bereiden wat je over je verhaal en jezelf wilt vertellen.
Tips voor het organiseren van een online boekevent
- Bedenk hoe je online bij elkaar wilt komen
- Bedenk of en hoe je het event wil gaan opnemen (aanrader, dan kun je snippets op social media delen)
- Bedenk of en hoe je goodies gaat weggeven
- Bedenk of en hoe je interactie gaat creëren tussen de deelnemers en de auteurs
- Bedenk of en hoe je ondersteunend beeldmateriaal gaat gebruiken
- Supertip: probeer alles, ECHT ALLES, uit voordat het event begint
Meedoen aan evenementen
Verder raad ik toch ook aan om met een groepje mensen waar jij je comfortabel bij voelt, een keer een kraam te huren bij een kleinschalige beurs waar jouw doelgroep komt. Zelfs heb ik veel geleerd van Fantasy Fest Rijswijk bijvoorbeeld. Welke covers trekken mensen aan? Wat leest mijn doelgroep tegenwoordig graag? Welke representatie missen ze?
Meedoen aan evenementen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Ten eerste is het fijn om met lezers in gesprek te zijn. Wat spreekt ze aan en wat niet? Wat lezen ze graag? Wat vinden ze van boeken die vergelijkbaar zijn met die van jou? Wat missen ze in de markt? Wat is cliché?
Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om het met andere liefhebbers over boeken te hebben! Dit soort gesprekken zijn inspirerend en helpen motiveren om te blijven schrijven. Verder kun je veel beeldmateriaal en inspiratie opdoen voor social media, zodat je bereik ook daar blijft groeien.
Tip 7: Begin een eigen website
Ondanks dat een website een goedkope mogelijkheid kan zijn om meer aandacht op je boek te vestigen, kan het ook een tijdsintensieve optie zijn. Het is namelijk niet één boekpresentatie of één boekenbeurs die je bijwoont. Het is een platform dat je periodiek moet onderhouden en betalen.
Toch raad ik zeker aan om een eigen website en/of nieuwsbrief te hebben, zodat je niet afhankelijk bent van andere kanalen. Stel dat Meta er ineens mee stopt en Facebook en Instagram verdwijnen. Dan ben jij al je bereik kwijt. Ondanks dat zoekmachines tegenwoordig geavanceerd zijn en gebruik maken van diverse bronnen, blijft een website beter in staat om hoog te scoren dan social media.
Hoe zet je laagdrempelig een goeie website neer?
Zorg dat er op de homepage meteen duidelijk is waar je site over gaat en wat bezoekers kunnen doen. Dat betekent: meteen informatie over je boeken en de knop om ze aan te schaffen. Natuurlijk zijn er meer teksten over je verhalen en schrijfprocessen beschikbaar op de site, voor de mensen die minder bekend met je zijn.
Daarnaast kun je zoekwoordenonderzoek doen en je teksten optimaliseren voor zoekmachines. Bijvoorbeeld: onderzoek welke vragen mensen stellen over boeken die vergelijkbaar zijn met die van jou. Kun je daar concrete en bondige antwoorden op geven op je site? Welke woorden zijn belangrijk voor jouw doelgroep en hun kun je daar met tekst op inspelen?
Voeg ook relevante afbeeldingen en video’s toe (met alt-tekst!).
Tip 8: Blijf leren
Zelf vind ik de tips van onder anderen Marlou Volkerink, Kirsten Jassies en Carla Biesinger erg leerzaam. Verder is de nieuwsbrief van Frankwatching een aanrader als jij je meer in marketing wil verdiepen. Zoek ook eens naar termen zoals het AIDA-model, het See Think Do Care-model, SmartBear, Know Like Trust, de 4 P’s en E-E-A-T als je echt los wilt gaan. Unravel Behavior heeft daarnaast wekelijks gave webinars over marketingpsychologie. Voor tips op dat gebied kun je ook gerust bij Christ Coolens nieuwsbrief en Nick Kolenda’s nieuwsbrief terecht.
Geef een reactie